Entradas populares

lunes, 10 de octubre de 2011

Mediació del SEAE en el món àrab.

Les esperades, encoratjadores i necessàries revolucions en el món àrab han plantejat les primeres dificultats per al “babyservei” diplomàtic europeu de Catherine Ashton.

Lamentablement, encara és prompte per a mesurar amb exactitud l'èxit de la intervenció dels representants en Política Exterior de la unió. Encara que a grosso modo podem afirmar que no han sigut molt resultadistes.

Probablement la seva intervenció va ser tardana degut, en part, al requisit sine qua non de la unanimitat. Posar d'acord amb els 27 ministeris en qualsevol decisió rellevant que hagi d'adoptar l'Alta Representant en Política Exterior no és tasca fàcil. Per això, li va faltar anticipació i va perdre en agilitat diplomàtica per a encarar el nou escenari amb els recursos necessaris per a resoldre la incipient revolta tunisenca i anticipar-se així als següents esdeveniments.

Sens dubte, els ingredients perquè es donara la conjuntura revolucionària del món àrab estaven a la vista de tots. Quan el poble passa fam, degut en part a la gestió dels especuladors de productes de primera necessitat, és insostenible mantenir l'opressió sobre ell.

Aquesta situació si es coneixia no es va tenir en compte i Lady Ashton com a màxima representant, i el seu gegantí equip, van demostrar la seva miopia geopolítica i lo costós que és mobilitzar un elefant burocràtic.

La falta de contundència en les intervencions davant de la crisi ha demostrat que els interessos particulars de cada nació de la unió estan per damunt del bé comú.

Els interessos econòmics de França a Tunis o els d'Itàlia, sobretot, i Espanya en Líbia, o els d'EUA en Egipte o en d’altres emplaçaments estratègics els importa molt més que el patiment del poble àrab. D'ací la tebiesa, la falta d'honor i dignitat en les decisions d'Ashton i el seu Servei d'Assumptes Exteriors que segueix sense oferir solucions i ajudes a la crisi humanitària que els rodeja.

Desafortunadament, La mediocritat dels nostres dirigents, la seva falta de lideratge i solidaritat internacional i la seva hipocresia política continuen lacrant el nostre entorn socioeconòmic.

No hay comentarios:

Publicar un comentario